ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Πρέσβυς του Ισραήλ στον ΟΗΕ: Ο George Soros χρηματοδοτεί την Hamas

TABLET> Πως η Αμερική χρηματοδότησε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Το Ιράν την υποστήριξε.

Δεν έχει σημασία για τον Biden το εάν οι ποσότητες του ισραηλινού αίματος είναι λίγο υψηλότερες από τις αναμενόμενες.


Καθώς οι αναγνώστες του Κουρδιστού Πορτοκαλιού γνωρίζουν τις στενές σχέσεις της κυβέρνησης Biden με το Ιρανικό καθεστώς και το ρόλο του deep state στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έρχεται ένα ΝΕΟ ρεπορτάζ του κορυφαίου εβραϊκού περιοδικού TABLET να αποδείξει τον δυστοπικό ρόλο των ΗΠΑ πίσω από το Ιράν!

Μπορεί ορισμένοι παρατηρητές να θεωρηθούν περίεργοι και άλλοι ως αφάνταστα κακοί, αλλά εβδομάδες μόνο αφότου η Hamas έσφαξε περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Biden προσέφερε απαλλαγές από κυρώσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν, τον κύριο εξωτερικό χορηγό αυτών των επιθέσεων.
Από τον Tony Badran/Tablet

Aπόδοση> Γιάννης Βαγγελάτος

Η αποποίηση, η οποία επιτρέπει στο Ιράν να εισπράττει χρήματα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ, μια ρύθμιση που εμβαθύνει περαιτέρω τον ιρανικό έλεγχο σε αυτή τη χώρα, ήρθε με ένα πρόσθετο πλεονέκτημα: Το Ιράν θα είχε τη δυνατότητα να μετατρέψει τα κεφάλαια σε ευρώ, τα οποία θα μπορούσε να ξοδέψει αμέσως χωρίς τη συνήθη απαίτηση να παραμείνουν τα χρήματα ως εγγύηση εντός του Ιράκ. Η προοπτική ότι το Ιράν μπορεί να ξοδέψει αμέσως τα χρήματα που λαμβάνει για να συνεχίσει να στοχεύει τις βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία δεν φαίνεται -επίσης- να έχει διαταράξει τη συμφωνία αποποίησης.

Κάτι που είναι περίεργο. Στην άτυπη αλλά προφανώς δεσμευτική σχέση μεταξύ της κυβέρνησης Biden και των Ιρανών, μικρά γεγονότα όπως μια φρικτή, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση σε στενό σύμμαχο, η απαγωγή Αμερικανών παιδιών και η ταφή τους σε υπόγειες σήραγγες και ο τακτικός ακρωτηριασμός και περιστασιακή δολοφονία στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή δεν φάνηκε να διαταράσσει αυτή τη σχέση, που έχει στόχο να διασφαλιστεί ότι δισεκατομμύρια δολάρια φτάνουν στο Ιράν κάθε μήνα, προκειμένου να υποστηρίξουν το μεγαλύτερο κράτος-χορηγό της τρομοκρατίας στον κόσμο.

Επιδεικνύοντας την γνώση της ότι υπάρχει κάτι προφανώς παράξενο -για να μην αναφέρουμε το αποτρόπαια ανήθικο- σχετικά με αυτή τη σχέση, η αμερικανική κυβέρνηση έχει φτάσει σε παράλογα επίπεδα για να υποβαθμίσει τον ρόλο του Ιράν στη σφαγή. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εκατοντάδες τρομοκράτες της Hamas που συμμετείχαν στην επίθεση έλαβαν εξειδικευμένη εκπαίδευση στο Ιράν.

Εν τω μεταξύ, οι αναφορές στο Ισραήλ δείχνουν ότι -σε επιχειρησιακό επίπεδο– η Τεχεράνη συμμετείχε σε τέτοιο βαθμό που τελικά εκείνη καθόρισε τον πραγματικό χρόνο της επιχείρησης, μεταφέροντάς την για τον Οκτώβριο από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Αυτές οι αναφορές είναι οι πιο πρόσφατες από μια σειρά αποκαλύψεων αμέσως μετά την 7η Οκτωβρίου, οι οποίες εμπλέκουν άμεσα το Ιράν σε διάφορα στάδια και πτυχές της τρομοκρατικής επίθεσης, πέρα από τον ήδη καλά κατανοητό ρόλο του ως κύριου χρηματοδότη των όπλων της Hamas, δηλαδή ως προμηθευτή και πολιτικού χορηγού.

Η λεπτομερής αναφορά για την άμεση ανάμειξη του Ιράν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου που έχει δημοσιοποιηθεί μέσω της Wall Street Journal, των New York Times και του ισραηλινού Τύπου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους δημόσιους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Biden για την έλλειψη οποιασδήποτε ιρανικής ανάμειξης.

Η αμερικανική κυβέρνηση διατύπωσε τη θέση της σχετικά με το θέμα την ίδια ημέρα της επίθεσης, η οποία φαινομενικά αιφνιδίασε τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ: «Σχετικά με την εμπλοκή του Ιράν, εννοώ, κοιτάξτε, ειδικά για αυτό που συνέβη σήμερα, είναι πολύ νωρίς —πολύ νωρίς για να πούμε εάν, ξέρετε, το κράτος του Ιράν συμμετείχε άμεσα ή σχεδίασε και υποστήριξε», ανέφερε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους σε μια τηλεφωνική συνομιλία στις 7 Οκτωβρίου. Ερωτηθείς ξανά, ο ανώτερος αξιωματούχος έδωσε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση: «Και πάλι, σε αυτήν την ερώτηση, ισχύει αυτό που είπα: Δεν έχουμε τίποτα που να υποδεικνύει ότι το Ιράν εμπλέκεται σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση -σε αυτό που εκτυλίσσεται τώρα».

Η γλώσσα της νυφίτσας που χρησιμοποίησε ο ανώτερος αξιωματούχος και στις δύο απαντήσεις έδωσε τον τόνο για τις επόμενες δηλώσεις και τις διαρροές σχετικά με το θέμα. Δηλαδή, ότι δεν υπήρχε κανένα «άμεσο» στοιχείο που να υποδηλώνει ότι «το κράτος του Ιράν» εμπλέκεται «άμεσα» στον σχεδιασμό και την υποστήριξη αυτής της «συγκεκριμένης» επίθεσης.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Biden κατάλαβε από την ημέρα της επίθεσης και μετά ότι ο ρόλος της ήταν να υπηρετήσει ως δικηγόρος του Ιράν, ελαχιστοποιώντας την ανάμειξη του σε κάθε βήμα, προκειμένου να προστατεύσει τη σχέση ΗΠΑ-Ιράν από την αμερικανική νομοθετική και την κοινή γνώμη.

Έτσι, όταν η WSJ ανέφερε στις 8 Οκτωβρίου ότι το Ιράν βοήθησε στο σχεδιασμό της επιχείρησης -συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης πολλών συναντήσεων στη Βηρυτό με ανώτερους αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), μέχρι να δώσει το πράσινο φως μια εβδομάδα πριν από την επίθεση- αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης ξεκίνησαν δράση, όπως θα έκανε κάθε σκληραγωγημένος δικηγόρος υπεράσπισης στο Bronx όταν θα πληροφορούνταν ότι ένας διαβόητος πελάτης του με ποινικό μητρώο όσο το μήκος του χεριού του είχε ξεσπάσει άγρια, σκοτώνοντας εν ψυχρώ περισσότερους από χίλιους εντελώς αθώους ανθρώπους.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή για να επιβεβαιώσουμε αυτό το ρεπορτάζ», ανέφερε ένας αξιωματούχος στην εφημερίδα. Σε μια συνέντευξη στο CNN, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken επανέλαβε σαν ρομπότ τα τσιτάτα από την προηγούμενη μέρα: «Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουμε δει ακόμη στοιχεία ότι το Ιράν κατεύθυνε ή βρισκόταν πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ακολούθησε το ρεπορτάζ της WSJ, αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης ανέπτυξαν τις ίδιες σταθερές θέσεις σε κάθε ευκαιρία. Άρχισαν επίσης να προσθέτουν χρώμα στην ιστορία τους.

Ερωτηθείς στις 9 Οκτωβρίου εάν η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να υποστηριχθούν οι αποκαλύψεις του ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος του NSC, John Kirby, ανέφερε με στόμφο: «Αυτή τη στιγμή, κανένα. Ψάχνουμε πολύ σκληρά να δούμε αν υπάρχουν επιβεβαιωτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν συμμετείχε σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά απλώς δεν τα έχουμε δει».

Στη συνέχεια, ο Kirby στηρίχτηκε σε κάτι που η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί εξαιρετικά έξυπνη ως φράση: «Αλλά, κοιτάξτε, εννοώ, μην κάνετε λάθος, υπάρχει ένας βαθμός συνενοχής εδώ, μόνο και μόνο επειδή το Ιράν υποστηρίζει τη Hamas για πολλά, πολλά χρόνια με όπλα, εργαλεία, δυνατότητες, εκπαίδευση».

Σίγουρα, υπάρχει «βαθμός συνενοχής» όταν ένας κρατικός χορηγός, τα τελευταία 30 χρόνια, χρηματοδότησε, εξόπλισε, εκπαίδευσε και φιλοξένησε την ηγεσία ενός παλαιστινιακού στρατού τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης μιας κοινής αίθουσας επιχειρήσεων στον Λίβανο που επέβλεπε τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα το 2021. Όμως, πρόσθεσε ο Kirby, «όσον αφορά τη συγκεκριμένη σειρά επιθέσεων που έχουμε δει… απλά δεν διαθέτουμε άμεσες αποδείξεις».

– Δεν βλέπουμε τίποτα! Τίποτα!

Επειδή έτσι λειτουργεί η σχέση προστάτη-πελάτη, το καταλαβαίνετε. Το Ιράν, ο κρατικός χορηγός, χωρίς την υλική και υλικοτεχνική υποστήριξη του οποίου η Hamas δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, παρέμεινε φυσικά στο σκοτάδι όσον αφορά την πιο εξελιγμένη και συνεπακόλουθη τρομοκρατική επιχείρηση ολόκληρης της ύπαρξης της ομάδας, στο παρασκήνιο μιας επίθεσης που είχε άμεση σχέση με την περιφερειακή ύπαρξη του κρατικού χορηγού.

Ναι, σίγουρα έτσι συνέβησαν όλα: Σε όλες εκείνες τις συναντήσεις στην Τεχεράνη, τη Βηρυτό και τη Δαμασκό με ανώτερους αξιωματικούς του IRGC και της Hezbollah -δηλαδή τους ανθρώπους που πληρώνουν, εκπαιδεύουν, εξοπλίζουν και φιλοξενούν τα στελέχη της Hamas- η ηγεσία της παλαιστινιακής ομάδας κατάφερε να αποκρύψει αυτή τη μαζική επιχείρηση από όλους όσους μίλησε, συμπεριλαμβανομένου του Esmail Qaani, του αρχηγού της Δύναμης του IRGC-Quds, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στη Βηρυτό λίγες μέρες πριν την επίθεση και στη συνέχεια ταξίδεψε ξανά εκεί την επομένη της εκτέλεσής της. Αυτό ήταν απλώς μια άλλη από μια σειρά εξαιρετικών συμπτώσεων που όλες μαζί δεν υποδηλώνουν απολύτως τίποτα.

Στην πραγματικότητα, ήταν απλά η ουρά που κουνούσε τον σκύλο και όχι το ανάποδο, απάντησε η ομάδα Biden.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Biden, αντιδρώντας στο άρθρο της WSJ, το οποίο επικαλείτo πηγές της Hamas και της Hezbollah, απέρριψε την κίνηση του τρισδιάστατου σκακιού: «Η Hamas και η Hezbollah έχουν συμφέρον να εμπλέξουν το Ιράν, επομένως δεν μπορείτε απαραίτητα να λάβετε σοβαρά υπόψη αυτά που υποστηρίζουν». Δηλαδή, όχι μόνο η Hamas, αλλά και η Hezbollah. Η Hezbollah, η προέκταση του Ιράν στον Λίβανο, προσπαθεί να εμπλέξει το Ιράν. Κύκλοι μέσα σε κύκλους, φίλοι μου.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν βλέπουμε τίποτα και δεν ξέρουμε τίποτα δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να ψάχνουμε, πρόσθεσε ο Kirby καθησυχάζοντας τον Τύπο —παρόλο που, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι εξέτασε «όλες τις ροές πληροφοριών» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεν έχει εμφανιστεί τίποτα.

«Δεν έχουμε δει απτά στοιχεία» ότι το Ιράν «συμμετείχε άμεσα στη εκτέλεση ή στην παροχή πόρων και στον σχεδιασμό αυτών των σειρών περίπλοκων επιθέσεων», ανέφερε ο Kirby, τουλάχιστον όχι «εσκεμμένα εμπλεκόμενη (η χώρα)». Διάολε, ακόμη και οι Ισραηλινοί «έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν βλέπουν την “καπνισμένη κάννη”», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του NSC, με αυτό που η αμερικανική κυβέρνηση ξεκάθαρα πίστευε ότι ήταν ένα νικητήριο σημείο στην όλη συζήτηση.

Και πώς θα έμοιαζε αυτή η «καπνισμένη κάννη»;

Ο Kirby εξήγησε προσπαθώντας να βοηθήσει: «Δεν έχουμε δει τίποτα που να μας λέει ότι γνώριζαν συγκεκριμένα την ημερομηνία, την ώρα, τη μέθοδο, ότι το ήξεραν. Δεν έχουμε δει τίποτα που να μας λέει ότι έκαναν συγκεκριμένους ελέγχους για να υποστηρίξουν αυτό το σύνολο επιθέσεων ή ότι συμμετείχαν στην εκπαίδευση, και προφανώς όλο αυτό απαιτούσε αρκετή εκπαίδευση από τους τρομοκράτες ή ότι συμμετείχαν σε οποιαδήποτε διεύθυνση που να σχετίζονταν με την επιχείρηση».


Δηλαδή, δεν έχουμε δει καμία συγκεκριμένη επιταγή (ή εντολή) με την υπογραφή του ίδιου του Khamenei ή ένα χειρόγραφο σημείωμα του που να λέει ότι τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έστειλε το Ιράν στη Hamas προορίζονταν ειδικά για τη συγκεκριμένη επίθεση. Μπορώ κατηγορηματικά να σας πω ότι σε καμία από τις αποδείξεις των ροών πληροφοριών μας δεν υπάρχει η σφραγίδα σε «Έξοδα δολοφονίας κατά την επιχείρηση τρομοκρατίας των Al-Aqsa, 10/7». Συγνώμη!

Και ο Λευκός Οίκος δεν κατάφερε να απολαύσει ούτε ένα διάλειμμα.

Μόλις μια εβδομάδα μετά το ρεπορτάζ της WSJ, κυκλοφόρησε μια δεύτερη αναφορά, αυτή τη φορά στους The New York Times, που επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της Journal: Οι Ιρανοί «βοήθησαν στο σχεδιασμό της επίθεσης ξεκινώντας πάνω από ένα χρόνο πριν, εκπαίδευσαν μαχητές και γνώριζαν από πριν». Οι NYT πρόσθεσαν ότι η Hezbollah εκπαίδευσε τους τρομοκράτες της Hamas με τα αλεξίπτωτα πλαγιάς στον Λίβανο, ενώ στη Συρία, τα μέλη της Hamas εκπαιδεύτηκαν για επιδρομές σε ισραηλινές κοινότητες και σύλληψη αμάχων ομήρων.

Απoδείξεις για όλα αυτά;

Η κυβέρνηση Biden παρουσίασε ένα εντελώς άλλο αφήγημα. Έμεινε τόσο ευχαριστημένη με αυτό που το χρησιμοποίησε και στην ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου. Ο Morgan Muir, αναπληρωτής διευθυντής στο Γραφείο του Διευθυντή Πληροφοριών, είπε στους νομοθέτες ότι η διοίκηση είχε επιστρέψει και είχε ξανακοιτάξει όλες τις πληροφορίες, και ότι συνέλεξε «πολλά κομμάτια μέσω μυστικών υπηρεσιών», «καλών υπηρεσιών», «με εξαιρετικές πληροφορίες», οι οποίες ήταν αντίθετες με τα ρεπορτάζ σχετικά με την εμπλοκή του Ιράν. Όχι μόνο οι Ιρανοί δεν «κατεύθυναν» ή «ενορχηστρώσαν» την επίθεση, αλλά, στην πραγματικότητα, «οι βασικοί Ιρανοί ηγέτες» εξεπλάγησαν από αυτήν.

Για να είμαστε σαφείς, η εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών έλεγε ότι «το Ιράν πιθανότατα γνώριζε ότι η Hamas σχεδίαζε επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ». Αλλά ότι δεν είχε ιδέα για τον «ακριβή χρόνο ή την έκταση του τι θα συνέβαινε», κάτι που εξέταζε η αμερικανική κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matt Miller προς τους δημοσιογράφους, προκειμένου να καθορίσει, «αν τουλάχιστον υπήρχαν κάποιοι στο Ιράν που είτε είχαν ξεκάθαρη αίσθηση του τι ερχόταν είτε συνέβαλαν ακόμη και σε πτυχές του σχεδιασμού».

Το χαρακτηριστικό ήταν ο όρος «έκταση», ο οποίος ήταν ένας τρόπος για την αμερικανική διοίκηση να προσφέρει στον εαυτό της κάποια πρόσθετη κάλυψη.

Η πληρωμή δισεκατομμυρίων στο ιρανικό καθεστώς που ήταν πίσω από την επίθεση, η οποία οδήγησε στη βάρβαρη σφαγή περισσότερων από 1.200 Ισραηλινών και περισσότερων από 30 Αμερικανών —πολλοί από τους οποίους, συμπεριλαμβανομένων μωρών, αποκεφαλίστηκαν, κάηκαν, ψήθηκαν, βασανίστηκαν, βιάστηκαν και πιάστηκαν όμηροι— είναι ντροπή για την αμερικανική διοίκηση, να είστε σίγουροι. Αλλά η αντίδρασή της θα ήταν διαφορετική αν η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα, ας πούμε, τη δολοφονία και την απαγωγή στρατιωτών του IDF, ή ακόμα και τη δολοφονία μερικών «εποίκων». Με την εισαγωγή του όρου «έκταση», η αμερικανική διοίκηση απάλλαξε τους Ιρανούς από τη βαρβαρότητα των πελατών τους και με τον τρόπο αυτό, καθαρίζοντας τον εαυτό της από το λεκέ αίματος.


Μέσα σε μια εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση διαπραγματευόταν αυτή την αίσθηση ως τεκμηριωμένο γεγονός: Υπήρχε τώρα «ένα αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι ούτε η Hezbollah ούτε το Ιράν βοήθησαν στο σχεδιασμό μιας τόσο μεγάλης επίθεσης από τη Hamas» (η υπογράμμιση είναι δική μας). Αυτό έλεγε και η αμερικανική διοίκηση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού Τύπου, ο αμερικανικός απολογισμός «απορρίπτει την ύπαρξη οποιασδήποτε συνδιοργάνωσης της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου με το Ιράν και τη Hezbollah που έχει έδρα τον Λίβανο».

Παραδόξως, παρά το υποτιθέμενο τσουνάμι αποδεικτικών στοιχείων της αμερικανικής κυβέρνησης που απάλασσε το Ιράν, στις 25 Οκτωβρίου η WSJ ανέφερε ότι τις εβδομάδες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, περίπου 500 μέλη της Hamas και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Jihad «έλαβαν εξειδικευμένη εκπαίδευση μάχης στο Ιράν». Την επίβλεψη της εκπαίδευσης είχαν στελέχη της Δύναμης Quds, του βραχίονα εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης. «Ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, Ιρανός Ταξίαρχος και ο στρατηγός Esmail Qaani, ο επικεφαλής της Δύναμης Quds ήταν επίσης παρόντες».

Κοιτάξτε, απάντησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο παρασκήνιο: Το Ιράν εκπαιδεύει τους πληρεξούσιους του όλη την ώρα, τόσο στο Ιράν όσο και αλλού στην περιοχή. Ακούστε με όταν σας λέω ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για μαζική εκπαίδευση ακριβώς πριν από την επίθεση».

Έτσι, ίσως οι Ιρανοί πράγματι να εκπαίδευσαν 500 μαχητές της Hamas και της Ισλαμικής Jihad τις εβδομάδες πριν από την επίθεση. Αλλά και τι θα πει αυτό; Ποιος θα πει ότι αυτή η εκπαίδευση ήταν «συγκεκριμένα» για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου; Ίσως οι Ιρανοί πίστευαν ότι εκπαίδευαν τη Hamas για μια διαφορετική επίθεση. Ίσως απλά ήθελαν να μυήσουν τους νεαρούς άνδρες της Hamas στην υγιή ψυχαγωγική δραστηριότητα του αλεξίπτωτου πλαγιάς, την οποία απολαμβάνει και η πρέσβης των ΗΠΑ στον Λίβανο Dorothy Shea. Χωρίς μια υπογεγραμμένη διαταγή (ή επιταγή) από τον Khamenei, είναι αδύνατο να είσαι απολύτως, 100% σίγουρος, σωστά;

Το ότι ο Qaani φέρεται να επέβλεπε την εκπαίδευση είναι σύμφωνο με το δρομολόγιό του στον Λίβανο και τη Συρία τους μήνες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της επίθεσης. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Qaani έκανε μια στάση στη Συρία, όπου επέβλεψε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με τον συριακό στρατό. Στη συνέχεια, στις 2 Οκτωβρίου, φέρεται να εισήλθε στον γειτονικό Λίβανο, όπου πραγματοποίησε τη συνάντηση με τη Hezbollah και τη Hamas, στην οποία αναφέρθηκε ότι έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση.

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο σχετικά με τα ρεπορτάζ για τον ρόλο του Qaani είναι η εικόνα που παρουσιάζει όσον αφορά την έμπρακτη ανάμειξη του Ιράν σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού μέχρι τη στιγμή της επίθεσης. Αυτή η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της αμερικανικής κυβέρνησης μόνο για μια «ευρεία συνενοχή» και τη γενική ιρανική υποστήριξη.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, ίσως όχι αδικαιολόγητα, ότι το Ιράν εμπλέκεται στο επίπεδο της στρατηγικής λήψης αποφάσεων, των πόρων, του σχεδιασμού και της τελικής έγκρισης για μια επιχείρηση (όπως, ας πούμε, οι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό του 1983) προκειμένου να προχωρήσει εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, ενώ αφήνει τον προσδιορισμό της ακριβούς ημέρας στους τακτικούς διοικητές.

Το ότι τα σημάδια δείχνουν στενή ιρανική εμπλοκή ακόμη και σε τακτικό επίπεδο δεν πρέπει να εκπλήσσει. Άλλωστε, αυτό το επίπεδο ιρανικής συμμετοχής σχετίζεται άμεσα και με την Κοινή Αίθουσα Επιχειρήσεων υπό την ηγεσία του IRGC στον Λίβανο, όπου ο Qaani λέγεται ότι ήταν συνεχώς παρών από τις 8 Οκτωβρίου.

Τον Νοέμβριο, ένα ρεπορτάζ στο Ισραήλ υποστήριξε ότι οι Ιρανοί καθόρισαν την ημερομηνία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Αρχικά, ανέφερε, το σχέδιο ήταν να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Ωστόσο, οι Ιρανοί έκαναν την έκκληση να μετακινηθεί η ημερομηνία πιο κοντά στην επέτειο του πολέμου του Yom Kippur. Οι πληροφορίες ελήφθησαν από ανακρίσεις κρατουμένων της Hamas που συμμετείχαν στην επίθεση, αν και ο βαθμός αξιοπιστίας τους δεν είναι αρκετά σαφής. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ υπέθεσε ότι ο λόγος που οι Ιρανοί διαφώνησαν με την ημερομηνία είχε να κάνει με τις τότε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τα λύτρα ομήρων με την ομάδα Biden και το ξεπάγωμα των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν ως μέρος της συμφωνίας.

Αυτό που παραβλέπει αυτή η εικασία, ωστόσο, είναι ότι, τελικά, το πράσινο φως της επίθεσης από το Ιράν δεν εμπόδισε στην πραγματικότητα περαιτέρω πληρωμές από την κυβέρνηση Biden. Το ίδιο ισχύει και για τις επιθέσεις υπό τη διοίκηση του Ιράν εναντίον βάσεων και εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, οι οποίες έχουν αυξηθεί. Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, είχαν σημειωθεί 83 επιθέσεις από τότε που η ομάδα Biden ανέλαβε την εξουσία. Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν σημειωθεί 82 επιθέσεις.

Η πρωταρχική ανησυχία της ομάδας Biden από τις 8 Οκτωβρίου ήταν να διαφυλάξει τη συμφωνία της με το Ιράν, πράγμα που σημαίνει επέκταση μιας προστατευτικής ομπρέλας στο λιβανέζικο κεφάλαιο της Τεχεράνης και εργασία για την παύση της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα -μια ρητή ιρανική απαίτηση. Το ότι το τίμημα αυτής της συμφωνίας έχει πληρωθεί σε ισραηλινό και αμερικανικό αίμα δεν φαίνεται να ενοχλεί καθόλου την κυβέρνηση Biden, ακόμη κι αν οι ποσότητες αίματος μπορεί να είναι λίγο υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Όταν το κορυφαίο εβραϊκό περιοδικό TABLET και η WSJ απεκάλυπταν τον διορισμό Ιρανών κατασκόπων σε Λευκό Οίκο και Πεντάγωνο!

Post a Comment

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!